Nuuk er den næst nordligste hovedstad i verden med ca 19.000 indbyggere. Byen ligger smukt ud til Godthåbsfjorden omgivet af fjelde, små øer og en masse høje kraner, der synliggør den rivende udvikling, byen er i .I 2024 får Nuuk Grønlands største lufthavn, og fra da af kan man flyve direkte til Nuuk, og ikke som nu hvor man mellemlander med det store fly i Kangerlussuaq og derfra videre i mindre fly til de forskellige destinationer.
Vi havde otte overnatninger i Nuuk, hvor de første fire var på Nuuk Hotels Apartments by HHE. Det var en flot ny lejlighed med to værelser, stor altan og elevator. Ude på altanen havde vi den flotteste udsigt til fjorden, byen og fjeldene. Vi betalte 5.000 kr via Hotels.com.
Da der er mange turister i Grønland, der vil se det samme og der samtidig kun kan deltage 10-15 personer pr. tur, anbefaler jeg, at man booker sine ture før afgang fra Danmark. Vi benyttede Nuuk Water Taxi (følg evt. deres facebook side), som holder til nede i Kolonihavnen.
Kolonihavnen blev opført i 1700-tallet og navngivet af Hans Egede i 1728. Havnen er lille og huser det smukke Grønlands Nationalmuseum, Kajakklubben, en asiatisk pølsevogn og en lille hyggelig café med de dejligste kager. Fra Kolonihavnen er der en kort gåtur over til den røde trækirke, Vor Frelser kirke, som også er Grønlands domkirke. Til højre for kirken står den høje statue af Hans Egede på en lille klippe, hvor han skuer ud over fjorden. En statue magen til står foran Marmorkirken i København. Bag kirken ligger den gamle kirkegård, hvor blot få grave er tilbage, idet resten er sløjfet eller bragt videre til de nye kirkegårde. I Grønland prydes graven af et enkelt hvidt kors uden navn. Årsagen er, at når en inuit dør, gives afdødes navn videre til næste generation, da et navn kun er til låns. Samme tradition med videregivelse af en nylig afdød slægtnings navn, kan man se i andre kulturer verden over.


Nær domkirken kommer Nuuks ældste og meget eftertragtet bydel, Myggedalen. Man kunne frygte særlig mange myg her, og vi kom da også beredt med myggenet om hovedet fra Spejdersport. Heldigvis mødte vi ingen myg. Myggedalen har farvestrålende træhuse, hvor husene i første række ligger næsten ude i fjorden. Herfra kan alt liv på havet følges. Den kendte grønlandske kunster og præst Niels Lynges hus er i dag et lille museum, der er indrettet som i 1950’erne. Lynge har desuden malet sin kunst direkte på mange af væggene.
Vi havde booket en Hvalsafari tur med Nuuk Water Taxi. Denne fantastiske oplevelse tog 3,5 time og kostede 900 kr. inkl. varme drikkevarer. I selskab med 12 personer fra Kina, Norge og Holland sejlede vi afsted i en lille båd til Skærgården syd for Nuuk. Her så vi mange små fyrtårne, ensomme sommerhuse og masser af legesyge Vågehvaler og en enkelt Spækhugger i den smukke fjord/skærgård. Jeg kan ikke gentage nok, hvor stor en oplevelse turen var. Dagen efter skulle vi have været på søpapegøjetur, men den blev desværre aflyst på grund af rigtig dårligt vejr. I Grønland bestemmer vejret meget, noget vi oplevede flere gange. Tag derfor evt. en bog, et spil kort eller andet med til at underholde jer.
Nuuk er lille, men vi kunne alligevel sagtens finde nye oplevelser hver dag. Der kører tre gule buslinjer. Et 10-turs klippekort kan man købe i Brugseni eller betales 21 kr. kontant for en timebillet. Busserne er en god måde at få overblik over byen og man får her også set, hvor meget nybyggeri der er i gang. Jeg er vild med alle de kulørte farver, der pryder bygningerne. De står i flot kontrast til landskabet hele året.

Brættet, en stor fiskehal, lå indtil for et par år siden i Kolonihavnen, men en ny stor fiskehal er opført i centrum, hvor den ligger bag den store brugs. Desværre var den under vores ophold i brug som test- og vaccinecenter qua corona. På et af vores besøg var vi heldige at opleve rensningen af to friskfangede Gråsæler i den gamle fiskehal. Begge sæler var solgt på under 30 min efter et par telefonopringninger til lokale.



Vi besøgte det store smukke Kulturhus, Katuaq, en del gange. Bygningen er beklædt med lyst træ og en bølgende facade, der skal give associationer til det magiske Nordlys. Kulturhuset er et livligt sted med biograf, teatersal, café og udstillinger i foyeren. Caféen laver god mad og i weekenden kommer mange til brunch. Min mand og jeg anbefaler deres grønlandske tapastallerken, hvor du bliver budt på bl.a. forårsrulle med sælkød, moskusokse- og rensdyrkød, laks, tørrede fisk og rejesalat. Priserne var som i Danmark, hvilket overraskede os, da stort set alt skal importeres.

Efter fire overnatninger rykkede vi videre til Hotel Hans Egede, byens 4-stjernet hotel, men svarer nok mere til, hvad vi kender som et 3-stjernet hotel herhjemme. Hotellet ligger i Nuuks hovedgade, Aqqusinersuaq, og er nabo til en boghandler, souvenirshops og brugsen. Hotellet huser to restauranter med god udsigt og en vinbar med levende musik i weekenden.
Nuuk har lidt forskellige restauranter og cafeer og flere er på vej ude i nybyggerierne. Café Esmaralda, som ejes af den grønlandske sanger Julie Bertelsens søster, trækker fulde huse det meste af dagen. Deres menukort er stort og morgenmadstilbuddene virkelig gode. Vi kan anbefale deres tomatsuppe med ostebrød og den store Pariserbøf. Ved siden af lå en stor thailandsk restaurant, Charoen Porn, som også så ud til at være populær. På Hotel hans Egede er der 2 restauranter Safarlik og Restaurant A Hereford Beefstouw.
Efter to dage, hvor vi brugte det meste af tiden inden døre på grund af storm og regn, tog vi på en anbefalings værdig tur med Nuuk Water Taxi. Turen varede 6,5 time og startede med en sejltur på 45 min ind i Godthåbsfjorden. På sejlturen oplevede vi fantastiske isbjerge og sprudlende vandfald. Da vi nærmede os vores mål, den lille bygd Qooqqut, stoppede både i en times tid, for at vi kunne fange vores egen aftensmad. Det blev til en Rødfisk og 10 torsk. Restaurant Qooqqut Nuan, som ligger i bygdens gamle grønne træbygning og er et tidligere drengehjem, tilberedte fiskene på forskellig vis b.la. fiskesuppe, fiskechips, torsk med sennepssovs, friteret rødfisk og asiatisk torsk. Skulle man have lyst til at overnatte i Qooqqut, kan man leje en af de 10 træhytter. Stedet er populær blandt Nuuks indbyggere og jeg forstår udmærket, hvorfor der også er flere sommerhuse. Bygden var det smukkeste sted, jeg så i Grønland.


Nuuk har to bjergtoppe, Quassussuaq med det danske navn Lille Malene og Ukkusissat som på dansk hedder Store Malene. Quassussuaq er 440 m højt og tager omkring tre timer fra fod til top og retur. Vil du vandre rundt om bjerget på de afmærkede stier, tager turen ca 4-6 timer. Om vinteren er her to løjper og tre skilifte. Buslinje 3 kører dertil. Ukkusissat er 780 m højt og turen op til og rundt om bjerget er markeret med farverige nummererede stolper. Inden jeg tog til Grønland, troede jeg, det ville være småt med floraen på så nordligt et sted. Men her blev jeg da positiv overrasket. Der var masser af blomster og hurtigt fik jeg nye yndlingsblomster som den spinkle hvide Polar-Kæruld og den smørgule Bidende ranunkel. I det hele taget er der fantastisk smukt i Grønland.


Slutteligt får I lidt tips til at bevæge jer rundt. Husk at bestille ture hjemmefra. giver jeg Nuuk Water Taxi masser af gode sejlture. Kang Tourism tilbyder bl.a. vandreture – også til de to førnævnte Malene-bjerge. Guide to Greenland sælger gode ture til oplevelser i hele Grønland, men er dyre. Immanuel har en del bådture og deres overskud går til at give udsatte børn i Nuuk nogle positive oplevelser. Vi opdagede dem desværre først en af de sidste dage.
Priserne i Grønland er meget lig danske priser, dog er madvarer lidt dyrere da det meste skal importeres.
Næste stop på vores Grønlandsrejse var Kangerlussuaq, men mere om det en anden dag