KANGERLUSSUAQ

Kangerlussuaq opstod i 1992, da amerikanerne forlod deres flybase og solgte stedet tilbage til Grønland for 1 US dollars. Frem til 2024 huser byen Grønlands største lufthavn og er der hvor de fleste fly skal mellemlande inden der flyves videre til andre byer Herefter overtager Nuuks nye lufthavn denne titel. Byen ligger i Arctic Circle og er det sted i Grønland, med blot 23 km, med kortest afstand til Indlandsisen.

Byen har 500 indbyggere, som alle arbejder i byen – de fleste i lufthavnen. Der er tre vandrehjem og et hotel. Et godt råd i forbindelse med overnatning er at bestille med det samme du ved, du skal afsted, da der er rift om sengepladserne. Selve byen er ikke stor. Her er et lille supermarked, julemandens kæmpe postkasse, et par souvenir forretninger, de førnævnte overnatningsmuligheder og et lille bymuseum. Der kører en lille bus rundt i byen, en rute tager 20 min og chaufføren fortæller gladeligt små historier om byen undervejs og stopper gerne op hvis der skal tages et billede eller hjælper dig med at bestille en udflugt, en timebillet koster 20 kr og betales kontant i bussen.

Der står stadigvæk en del træhuse fra dengang og en smuk lille rød trækirke. Kirken er uden alter, da den er bygget, således at alle trosretninger kan praktisere deres religion her. En sympatisk tanke i en tid, hvor “os” og “dem” tegnes skarpt op.

Små tre km fra centrum ligger restaurant Roklubben med udsigt til Lake Ferguson, her holder verdens nordligste roklub til. Restauranten ejes af Albatros Arctic rejser, der hver lørdag og søndag tilbyder grønlandsk buffet med bl.a. stegt Vågehval med bløde løg, hvalspæk med soya, små rensdyrbøffer, rejer, moskuskød, fisk osv. Denne buffet kan vi varmt anbefale. I hverdagene er der en dagens ret. Her skal man være tidligt ude og bestille hjemmefra på nettet.

Søndre Strømfjord fører store mængder smeltevand fra Indlandsisen igennem byen og videre 165 km til Sisimut og Baffinbugten. Fjorden er et yndet fiskested og der er derfor også mulighed for at komme med på en af de mange fisketure. Er du mere til at blive på land, kan du evt. deltage i en vandretur på 165 km til Sisimut. På den smukke køretur ud til Indlandsisen så vi mange rensdyr, sneharer, moskusokser, nogle søer og et morænelandskab. Bussen stopper 20 min vandring fra Indlandsisen og så er det bare op og ned af små stenskrænter indtil man står ved Indlandsisen. Derfor er det heller ikke en tur, der egner sig for dårligt gående. Jeg fik en kæmpe oplevelse ud af strabadserne mod og på isen. Turen kan varmt anbefales og bestil endelig igennem Albatros Arctic på nettet, da de har den bedste pris.

Vi overnattede hos Hotel Kangerlussuaq, som ligger i selve lufthavnen. Værelserne var, ligesom morgenmaden, gode. Du kan bestille værelse via deres hjemmeside. Hotellet har en restaurant og en bar, som desværre manglede arbejdskraft. Det gjorde bl.a., at restauranten var lukket de tre dage, vi var der.

Vores ophold i Kangerlussuaq sluttede af med en fantastisk flyvetur på 35 min over Indlandsisen i et lille fempersoners fly, som kostede 1000 kr. per person. På denne tur så vi næsten hver en sprække i isen og de små søer. Vi kan varmt anbefale turen – særligt også hvis du eller en i dit selskab er gangbesværet.

Indlæg navigation

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: