KONGERNES NORDSJÆLLAND

De fleste har hørt om Kronborg, Fredensborg Slot og Frederiksborg Slot, men Nordsjælland er meget mere end disse smukke slotte. Men Nordsjælland byder på så meget andet. Her er fem forslag til en dag, hvor hele familien kan være med:

  1. Skovskolen, Nødebo
  2. Fuglepark, fiskeauktioner, historie og cafeer, Gilleleje
  3. Nakkehoved Fyr, museum og vild natur, Nakkehoved (Gilleleje)
  4. Flæskestegssandwich, Smidstrup Strand
  5. Farverige strandhytter og kitesurfing, Rågeleje Strandpark

Kun 9 km fra Frederiksborg Slot ligger Danmarks næststørste skov, Grib Skov. I skoven, ved den lille landsby Nødebo og tæt ved Esrum Sø, ligger Københavns Universitets “Skovskolen”, hvor der bl.a. uddannes have- og parkingeniører, akov- og landskabsingeniører, friluftsvejledere, naturteknikere mm. Her er fri adgang til Universitetets skovområde, som blandt meget andet, byder på forskellige spændende naturlegepladser, bålpladser, hængebroer højt oppe i træerne etc. Det er muligt at reservere et bålområde til private arrangementer, såsom børnefødselsdage mv. Hvert år arrangerer de studerende “Skovens Dag” og “Julemarked”. I øvrigt kan du, for en rimelig pris, bestille en naturvejleder, som vil guide dig og fortæller om skovens mange muligheder.

Fra det smukke Fredensborg Slot i Fredensborg, som stod færdigbygget i 1722, og hvor Dronning Margrethe i vore dage bor en stor del af året, køres der 24 km nordpå af landevejen til Gilleleje. Ruten byder på mange små 0g større seværdigheder undervejs. F.eks. nordens største fuglepark i Græsted, der rummer over 2000 fugle fra hele verden, og en del padder og krybdyr. Hver dag er der flyveshow med kakaduer og papegøjer. I Gilleleje tiltrækkes turister hele året. Her er havnen det store mødested for rigtig mange besøgende. Lige fra morgenstunden, når de daglige fiskeauktioner går i gang kl. 7 på alle hverdage, til når folk derefter søger ned mod de mange hyggelige fiske restauranter/cafeer for at nyde de mange fristende lækkerier – fra den lune fiskefrikadelle, til den lækre hummer. Oppe øst for byen ligger den lille, smukke hvide Gilleleje Kirke fra 1538. Til højre for indgangen til kirken er der lagt en mindesten af det jødiske folk, som tak for den store indsats mange indbyggere i Gilleleje gjorde for de danske jøder under 2. Verdenskrig. Dengang gemte borgerne de forfulgte jøder på lofter og i kirkens menighedsrum, inden de lokale fiskere sejlede jøderne til Sverige i sikkerhed for nazisterne. Indvendigt er kirken smuk på en enkel måde med ca. 20 grå træbænke, alter og altertavle, samt et par kirkeskibe hængende ned fra loftet.

Nakkehoved Fyr ligger 5 km fra Gilleleje, og er du på cykel, kan den smukke fy sti belønne dig med en særdeles flot udsigt over havet. Du kan vælge at tage bilen til den store P-plads, kun 300 m fra Nakkehoved Fyr. Fyrtårnet ligger flot oppe på en klint, med udsigt både til Kattegat og Øresund. Det er muligt at komme op i Fyrtårnet, samt besøge det lille museum, der ligger i fyrboligen. Udenfor, i læ bag fyrtårnet, er der borde og bænke, hvor den medbragte mad kan indtages, mens den smukke udsigt nydes.

Kør tilbage ad Kystvejen mod Gilleleje og videre mod Rågeleje Strand. 50 m inden skiltet, der viser ned til Smidstrup Strand, ligger den lokale grillbar Store Klaus, hvor jeg synes, man kan købe nogle af Nordkystens bedste flæskestegssandwich.

Slutteligt går de næste 7-8 km gennem fyrretræsplantager og sommerhusområder, og vupti er du på Kystvejen i Rågeleje Strandpark, med havet liggende blot 40 m fra vejen. Rågeleje har 300 m strand, hvor der står de sødeste små stribede “strandhytter” på 1×1 m, der benyttes til omklædning og opbevaring af strandstole. Det jeg elsker allermest ved Rågeleje, er det helt unikke lys, som nok kun ellers findes ved Skagen og Rørvigs strande, og som er hele køreturen værd. Der er næsten altid store bølger og havet bliver flittig brugt af kitesurfere.

  One thought on “KONGERNES NORDSJÆLLAND

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: