SOFIA – BULGARIEN DEL 1

Denne in-dept guide er skrevet af Rosa S. Ingstrup Knudsen for Gingit Travels

Transport til Sofia, Bulgarien:
Det Ungarske lavprisselskab, Wizz Air, flyver direkte fra Kastrup til Sofia. Pt. Flyver de dog kun tre dage om ugen: mandage, onsdage og fredage. Man kan finde nogle rigtig billige flybilletter og de har endda en app, hvor man kan gemme sit boardingkort.

Turen i sig selv var rigtig fint. Man kan tilkøbe priority boarding og valg af sæde; det gør, at man kommer først ombord og er sikker på, at der er plads til ens bagage i rummene over sæderne. Det er et meget venligt personale og man kan tilkøbe snacks/drikkevarer under turen.

Sofia lufthavn er meget lille, jeg så kun én tax-free butik på vej hen til bagagebåndet i terminalen.

https://wizzair.com/en-gb#/

Transport til hotellet:

Offentlig transport er billigt i Sofia, så det er en oplagt mulighed. Der er også taxaer, men ligesom så mange andre lande, så skal man være opmærksom på at vælge de autoriserede taxaer og undgå pirattaxaer. Jeg valgte dog at kontakte hotellet, som arrangerede transporten til/fra lufthavnen. Det fungerede rigtig godt.

Hotellet:

Jeg boede på ”Intercontinental Hotel”, som er et luksushotel i Sofia, der har vundet priser for at være det bedste luksushotel. Hotellet ligger ekstremt centralt, og servicen er høj. Hotellet er gennemført i deres valg af design, og der er både fitnesscenter samt spa.

Alle værelser har roomservice, vandflasker, daglig rengøring, badekåbe/sutsko og sikkerhedsboks. Derudover er der et stort udvalg af services, som man kan tilkøbe; eksempelvis tøjvask og rens. De har også en concierge, som man kan gå til for tips – selv på deres hjemmeside har conciergen en fin oversigt med aktiviteter, som man kan kaste sige over hhv. morgen, middag og aften.

De har en morgenmadsbuffet med et bredt udvalg: brød, syltetøj, yoghurt, müsli, brunchpølser, røræg, rosti, bacon (læs: sprødt), grøntsager, croissanter/wienerbrød, frisk frugt osv. Derudover er der en á la carte menu, som man gratis kan bestille ud fra: vafler, pandekager, omelet, æg benedict og lign. Lige i disse corona-tider kan man gratis bestille morgenmad som roomservice, hvis man er mere komfortabel med det.

Taget i betragtning af serviceniveauet og kvaliteten af alting på hotellet er en overnatning ikke overdrevet dyr. Jeg kunne bestille et værelse for mellem 600-800 kr. pr. nat. Var hotellet placeret i London, havde det været mindst 3 gange dyrere, hvis man skulle få det samme for pengene. Jeg fik en upgrade, hvilket betød, at mit værelse havde udsigt til den kendte Alexander Nevsky katedral, Bulgariens parlament og statuen af Tsar Osvoboditel. Det var skønt at kunne kigge ud af vinduet og se smukke bygninger og Tsar Osvoboditel pladsen. Dog kan man høre bilerne køre på vejen. Dette var dog ikke noget, som forhindrede mig i at sove – De har også værelser med udsigt til bjergkæden, som jeg mener hedder Vitosha.

Her er link til hotellet: https://www.ihg.com/intercontinental/hotels/us/en/reservation

De har også et rigtig godt medlemsprogram, som er gratis at tegne med en masse fordele bl.a. gratis velkomstdrink ved ankomst og adgang til loungen til afternoon tea og hors d’oeuvres (loungen var desværre lukket pga. Corona-krisen).

Lokal mad:

Bulgarien har flere lokale retter, som du vil kunne finde på mange menukort. De er især kendt for deres ”white cheese” og ”yellow cheese”. Jeg bestilte ”white cheese” hver gang, jeg havde muligheden. Det kan bedst beskrives som en blanding af en cremet feta og gedeost.

Derudover er de kendt for deres bagværk ”Banitsa”, som er en form for filo-dej med forskelligt fyld. Deres ”Shopska” salat er også rigtig god, en light-udgave af en græsk salat med den lækre, hvide ost revet på toppen.

En stor del af deres madkultur kredser om grøntsager, de har mange forskellige dips på bl.a. peberfrugt og tomat (og friskost selvfølgelig). Jeg smagte også en bulgarsk ”beef soup”, den minder dog meget om hvad, man får serveret i Danmark.

Mekitsa & Coffee: En sidste ting, som jeg vil nævne her, er deres ”mekitsa”, en slags gadekøkken-snack. Man kan få dem med forskellige toppings både i sund udgave og som dessert.

Intercontinental Hotel Sofia har alle overnævnte ting på deres menukort både til morgenmad og aftensmad (på nær mekitsa). Jeg synes, alt ovenfor var rigtig lækkert og vil anbefale at prøve det, hvis man ønsker at være mere ”lokal”.

Er man nysgerrig efter at læse mere om bulgarsk madkultur, kan man læse videre på denne hjemmeside: https://www.kashkaval-tourist.com/7-bulgarian-food-classics/

The Hadjidragana Tavern: En lokal restaurant i meget autentiske lokaler med (vist nok live musik), som mine venner var på og kan anbefales. Adressen er: Hristo Belchev 18, 1000 Sofia.

Shtastlivetsa: På Vitosha Boulevard ligger der en lokal Bulgarsk restaurant med et stort menukort. Nedenfor er et udvalg af retterne. Anden i blommesauce var fantastisk (billede et). Adressen er: Bul. Vitosha 27, 100 Sofia.

Kirker:

I USA ser man 7/11 på alle gadehjørner, i Sofia er det kirker. Der er enormt mange kirker spredt rundtomkring i byen, som alle er meget smukke både udvendig og indvendig. Her er et par stykker:

Alexander Nevsky katedralen: Man kan ikke sige Sofia uden at sige Alexander Nevsky katedralen. Det er en bulgarsk-ortodoks kirke på intet mindre in 3,170 kvadratmeter og kan rumme 5000 mennesker indvendig. Den skulle være på top 10 over de største ortodokse kirker i Østeuropa. Den har smukke ir-grønne- og guldkupler og et meget detaljeret kirkealter indvendig.

Sveti Nikolay Mirlikiiski (Sankt Nikolas) kirken: To min. gang fra katedralen finder du Sankt Nikolas kirken, som er en russisk kirke i en noget mindre størrelse. Det er klassisk russisk arkitektur med 5 løgformet guldkupler og tilhører UNESCO’s verdensarv.

St. George kirken: Med denne kirke er vi gået gevaldigt ned i både størrelse og udsmykning. Selvom denne kirke ikke er ligeså pompøs, så er den meget smuk i alt sin enkelhed. Den blev bygget i 400-tallet som en del af de romerske bade. Denne kirke betragtes som den ældste kirke i moderne Sofia.

St. George Kirken

Sveta Nedelya katedral:

Denne katedral er en middelalderkirke med et flot kirkerum indvendigt. Den blev opført tilbage i 10-tallet og er sidenhen blevet destrueret og genopbygget ad flere omgange.

Dette var blot et lille udvalg af kirker. Jeg stødte på tre andre kirker på min lille rute, og de var alle gratis at komme ind i:

Følg med i næste uge hvor anden del af rejseartiklen kommmer.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: