ALS OG DE NI FYRTÅRNE

Er du ligesom jeg vild med fyrtårne, er Als i Sønderjylland det rette sted til din næste oplevelsestur. Jeg var der i påske 2021.

Als er Danmarks 7. største ø og ligger ved den jyske østkyst. Øens største by er Sønderborg med ca. 27.000 indbyggere. Byens nye vartegn er det flotte 5-stjernet Hotel Alsik, som ligger smukt ned til Alssund, og som med sine 19 etager har en fantastik udsigt til alle sider af øen. Hotellet har også en anerkendt restaurant – Syttende – der som navnet siger, ligger på syttende etage og har den kendte danske kok Jesper Kock som chef. Hotellet må vi – min mand og jeg – overnatte hos ved næste besøg, denne gang blev det Hotel 6400 et lille motel til en billig penge og med en god morgenmad.

Hotel Alsic med Syttende i toppen

Als var unde tysk herredømme fra 1864 til 1920. I starten af 1900- tallet besluttede Tyskland at flytte noget af deres flåde til Kiel og Flensborg. Derefter byggede de otte nye fyrtårne og beholdte Kegnæs fyr der havde stået der siden 1845. Øen har i alt ni fyrtårne, hvoraf seks står på Als og tre står på den anden side af Alssund – sundet der deler Sønderborg midt over. Vi ankom sidst på eftermiddagen til Als og begyndte vores jagt efter det første fyrtårn.

Når man leder efter fyrtårne skal man have en god portion tålmodighed, da adresserne ikke altid lige kan findes på Google map eller andre steder. Nogle gange følger der slet ikke nogen adresse med i en beskrivelse af tårnet. Vi kørte ud til den lille Nørreskov med en noget ujævn vej og fandt jagtens første fyr Taksensand. Fyret tårnet knejser 19 meter op mod den blå himmel på selve stranden, og ikke mange meter fra havet. Du genkender måske fyret fra den daske film ‘I Krig og fred’ med Trine Dyrholm. Bagefter kørte vi til Egen kirke for at se nogle af Danmarks bedst bevarede kirkestalde. Bygningerne er af hvidt bindingsværk med røde trædøre og flotte stråtage, og er opført i årene 1793 til 1873. Meget dansk landidyl.

Næste morgen startede vi tidligt op, idet vi helst skulle nå de sidste otte fyrtårne på listen, da DMI forventede godt med snevejr i det sønderjyske. Vi kørte over Alssund til færgelejet Ballebro, som udover det lille hvide- og rødstribet fyr på seks meter, også har en smuk gammel færgekro fra 1729, som nu fungerer som badehotel. Vi kom med den bette bilfærge Bitten Clausen, der sejler hver halve time mellem Ballebro og Hardershøj. Færgen er i øvrig navngivet efter Bitten Clausen, nu afdød hustru af Danfoss grundlæggeren Mads Clausen. En enkeltbillet med fører koster 59 kr. og sejlturen tager 10 min.

Vi kørte videre til det høje flotte gule Augenstenhof fyr opført i 1902 og 20 meter højt. De to næste fyrtårne på vores “skattekort” blev Kegnæs fyr på 18 meter fra 1896 og Gammel Pøl fyr på 11 meter fra 1906. Sidstnævnte står ensomt omgivet af kålmarker. Turen gik straks videre til det lille Sottrupskov fyr, der ligger på en lille høj omgivet af træer og kun måler to meter i højden.

Derpå meldte sulten sig, og vi kørte tilbage til fastlandet for at spise frokost, inden jagten på flere fyr gik i gang igen. Mætte og med fornyet energi, fandt vi Rinkenæs fyr, Lågemade forfyr og Skodsbøl fyr. Skodsbøl fyr ligger i forbindelse med den lange vandrerute Gendarmstien inde på en kornmark. Gendarmerstien går fra Padborg til Høruphav på Als – en meget populær rute på 84 km. Rinkenæs fyr, fra 1896, er placeret smukt med udsigt til Flensborg fjord og kun 20 meter fra vandet. Ind imellem sker det, at et fyr ligger lidt “pudsigt”, som det er tilfældet med Lågemade fyr, der er klemt inde mellem to parcelhuse. Det er ligeledes fra 1896 og er 8 meter højt.

Jeg anbefaler, at man tager forbi Broager kirke, som ligger blot fem minutters kørsel fra Lågemade fyr. Den velholdte kirke knejser flot med sine to tårne over gravstene og en mindehøj. Rundt om mindehøjen stå store sten, der er fundet på strandene i nærheden. Her er samtlige navne på de døde dansksindede mænd, der blev tvunget til at kæmpe på den tyske side mod Danmark i 1. Verdenskrig. Alle gårde i Broagerland mistede et mandligt medlem af familien under krigen og det har præget egnens folk.

Trætte efter jagten valgte vi at indtage aftensmaden – ost og rødvin – på hotelværelset, i mens dagens mange indtryk flittig blev snakket igennem. Næste morgen vågnede vi til snevejr, så vi skyndte os at pakke bilen og køre hjem til Farum på Sjælland. Da vi nåede Odense, var sne blevet til sol, som fulgte os resten af vejen. Åh det danske vejr…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: