DANMARKS 4. STØRSTE Ø, LOLLAND.

Vi starter vores tur i Sakskøbing, der med et indbyggertal på ca. 4700 indbyggere hører til blandt Lollands 3 største byer. Man kan i god tid skimte det 33 meter høje vandtårn, bygget i 1908. Tårnet er flot dekoreret med et glad smilende ansigt, dygtigt udført af Flemming Skude i 1988. Det glade tårn fik snart kælenavnet Saxine, og det hedder det den dag i dag. Som ofte før, medbragte vi vore cykler, og det kan varmt anbefales, især hvis du vil undgå misforståelser med de ensrettede gader og også gerne vil nærstudere byens seværdigheder, smukke huse og gårde. Desuden er det nemt at træde i pedalerne fordi øen er flad som en pandekage de fleste steder, så nyd det hele i ro og mag.

Hotel Saxkjøbing fra 1800 tallet ejes af kokken, kogebogsforfatteren og iværksætteren Claus Meyer, og er et af byens samlings punkter. Hotellet ligger ud til Torvet med god udsigt til statuen af Roepigerne og den flotte Sakskøbing kirke fra 1200 tallet. Har du lyst så nyd en øl fra det lokale bryghus Krenkerup Bryggeri, som er indrettet på herregården Krenkerup, lige uden for Sakskøbing. En tur ned forbi den lille havn, der ligger tæt ved torvet, kan anbefales inden du kører videre mod Maribo.

Maribo, med ca. 5800 indbyggere, summer af meget mere liv og byens trækplaster er den smukke Maribo Domkirke fra 1400 tallet. Domkirken ligger flot ned til den store Søndersø. På Søndersø, som hører under Maribosøerne, kan man sejle med turbåden Anemonen. Der tilbydes flere forskellige ture på søerne, bl.a. en tur med en Naturvejleder der hjælper dig med at spotte de flotte Havørne, søerne er kendt for. Undevejs holdes der stop ved nogle af områdets små øer. Tjek http://www.naturparkmaribo.dk. Der er gode cykel/gangstier rundt om søen. Gå eller tag cyklen rundt i Maribo by, der er stadigvæk mange smukke gamle huse i byen, og på det store Torv med det flotte hvide Rådhus samles mange mennesker. Nogle nyder udsigten til torvets flotte springvand med skulptur fra en af de mange bænke, andre får sig en pølse med brød hos den lokale Pølsevogn og andre shopper i de mange forretninger rundt om Torvet.

I løbet af sommeren er der flere gange gratis aften gåture rundt i byen, anført af det lokale Vægterlaug, som iklædt de traditionelle vægterdragter indvier dig i byens historier og sjove anekdoter om byens personligheder. Der er Vægterture d 13/8 ,15/8, 20/8 og 22/8 kl 21-22.

Fra Maribo går turen videre til Nakskov, hvor vi kun besøgte den gamle Jødiske begravelses plads i Jødegade. Begravelses Pladsen er ikke længere i brug, men Mosaisk Trossamfund betaler stadig omkostningerne ved vedligeholdelsen af begravelsespladsen idet man iflg. den jødiske tro aldrig må slette en jødisk grav. Den ældste synlige grav er fra 1744, og her findes ialt ca 170 grave. Under 2. Verdenskrig blev en del jøder hjulpet videre fra Lolland til Stubbekøbing på Falster og derfra i små både til Trelleborg i Sydsverige.

Vi siger farvel til Nakskov og drager videre mod Lollands vestligste punkt, ud til det smukke område kaldet Albuen. Her får du en vidunderlig udsigt over Nakskov fjord, en dejlig badestrand, et nedlagt fyrtårn og det jeg syntes er det bedste, et dige hvorpå man kan gå eller cykle. Hvis du kører mod højre er der 19 km til Nakskov, hvis du vælger vejen til venstre, er der 29 km til Rødbyhavn og 19 km til den lille havn Kramnitze, hvor der også findes en sluse og slusehus.

På vej tilbage mod Sakskøbing rundede vi den lille by Kappel med sine kun 278 indbyggere. Den lille by har en flot rød Stubmølle fra 1730, samt en hvid senmiddelalder kirke fra 1464, hvor der bl.a. findes nogle engelske flyvergrave fra 2. Verdenskrig. Vi sluttede dagen af med en middag på Hotel Saxkjøbing. Vi bestilte dagens Husmandskost, incl. en øl fra det lokale Krenkerup bryggeri. Ialt kr. 135,-.

Således mætte og fulde af gode oplevelser, var det tid at drage hjemad. Vi glæder os til et gensyn.

  One thought on “DANMARKS 4. STØRSTE Ø, LOLLAND.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: