SARAJEVO OG 2 GODE CAFEER.

Sarajevos Old Town har en usynlig skille linje fra gammel tid, den skiller lige ved den store gamle synagoge fra 1500 tallet, der i dag fungerer som jødisk museum. Øst for linjen ligger den gamle tyrkiske del af byen, hvor husene er lave og med de indslag der hører til i en tyrkisk bydel, den gamle bazar, Hamam badene, moskeer og duften af nybagte Bakalava (et dejligt sødt bagværk fyldt med valnødder, kanel, honning osv.).

På den modsatte side af den usynlige skille linje ligger den Østrig/Ungarske gamle bydel, med huse der generelt har en etage elle to mere end bygningerne i den tyrkiske bydel. I denne bydel ligger bl.a. den store og smukke katolske Guds Moder Katedral. En imponerende og sjov sølvfarvet pave statue står foran indgangen. Ved frokosttid breder sig en herlig duft i området af ungarsk gullasch, som straks aktiverer dine slumrende smagsløg. Det er nemt at løse, for her er mange cafeer, isbarer og restauranter og ret hurtigt udså vi to caféer, som i øvrigt gik hen og blev vores favoritter.

Med museet som nabo, (den tidligere synagoge), ligger Café Rahatlook, åben fra kl 9-22 hver dag. Caféen ejes af den forhenværende sygeplejeske Snjezana, som hellere selv vil bage, sylte og lave skønne juicer og som går meget op i hvilke urter og blomster der har en helbredende virkning. Snjezana er bl.a. kendt for sin rose juice, som hun selv laver af en speciel rose sort, der kun blomstrer i maj måned hjemme i hendes have, og som er god til at sænke feberen. Der bages hver dag og bagværket skifter næsten fra dag til dag. Caféens udendørs serveringsareal har dejlig skygge fra parasollerne. Da vi jo befinder os i et delvis muslimsk område, er der også et lille hjørne med vandpiber. Giv dig god tid til at lytte til og tale med Snjezana. Hun fortæller med glæde om caféens menukort og også gerne om Sarajevo. Vi betalte 60 kr. for 2 te, 2 kager, 1 danskvand og 1 rosenvand

På modsatte side af floden Miljacka, (floden der løber gennem Sarajevo), fandt vi Kafe Linea M, åben fra kl. 8 -23 alle dage. Caféen ligger kun 3 m fra floden og med udsigt lige over til den smukke gamle gule Universitets bygning. Tilsyneladende er størstedelen af gæsterne stamgæster i caféen og kommer ovre fra universitetet.

Kafe Linea M er dekoreret med blomster, både indendørs og udendørs, der er blomster alle vegne og det bidrager til den hyggelige stemning. Om morgen serveres der toast og ostemadder og til frokost og aften er der nogle lokale retter på menuen. Folk kommer mest for at drikke lokale øl og bosnisk vin, som i øvrigt kan anbefales. Går man indendørs i caféen, er der, ud over blomster og grønne planter, gamle ting alle vegne og på små reoler er der fyldt op med gamle foto apparater. Prisniveauet er meget lavt. Bag cafeen er der et lille park anlæg med et kinesisk tårn, hvor der hen over sommeren afholdes små koncerter.

Sarajevos kollektive trafik system er velfungerende, overskueligt og billigt at bruge. F.eks. sporvejsnettet, som egentlig blev grundlagt af byplanlæggere fra den jugoslaviske tid, er generøst udtænkt. Det består af 6 hovedfærdselsårer som dækker hele Sarajevo. Linie 3 var den vi benyttede. Linie 3 bevæger sig midt i “Ulica Zmaja od Bosne“, (“Den bosniske drages vej”) fra lufthavnen mod centrum og retur. Hele ruten har 21 stoppesteder og tager 28 minutter. Prisen t/r er kr. 6,-. Begrebet myldretid forstyrrer ikke sporvognene, de kører stort set uhindret gennem byen. Billigt, pålideligt og hurtigt.

Overalt i byen er der stadigvæk spor efter borgerkrigen mellem Bosniens tre etniske grupper, nemlig bosniske serbere, kroater, og muslimer. Mange bygninger har stadigvæk store og små skudhuller i murene. Der findes forskellige steder, hvor du kan få nærmere oplysninger om krigen, bl.a. i Krigsmuseet. For nogle måneder siden genindviedede man svævebanen fra Sarajevo op til Trebevic. Banen blev totalt ødelagt under krigen. Tag en tur op ad bjerget og få et smukt syn over Sarajevo. På toppen kan man se resterne af den gamle bobslædebane fra Vinter OL i 1984 , der er lavet mange nye vandrestier i området og man har placeret bænke med udsigt til Sarajevo by. Det er et smukt område, som dog stiller lidt krav til din fysik.

Til slut en anbefaling af vores hyggelige lille Hotel Villa Melody, der ligger 500 m. fra Old Town. Hotellet har 15 værelser fordelt på 3 etager og oppe på tagetagen er der morgenmadsrestaurant, med den flotteste udsigt til bjergene. En skøn måde at starte dagen på.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: