STOLPERSTEINE

Da jeg besøgte Berlin for en del år siden, stødte jeg første gang på de små gyldne Stolpersteine, eller som vi kalder dem på dansk, Snublesten. Snublestenene er på størrelse med en brosten 10×10 cm og belagt med en messingplade hvor der er en inskription med data og navn, på en af nazisternes utallige ofre. Ofrene var jøder, romaer, homoseksuelle, Jehovas vidner og modstandsfolk. Jeg blev nysgerrig, og de næste to dage gik jeg rundt i gaderne med blikket nedad og fik skrabet lidt oplysninger frem om stenene. Hjemme i Danmark tjekkede jeg op på fakta om Snublestenene.

Bruxelles har jeg besøgt utallige gange og også her finder man Snublesten, (jeg mener, der findes ca. 75 stk). Og da jeg i julen var i Rom, fandt jeg også 6-7 Snublesten 100 m fra Vatikanet.

De første 250 Snublesten blev nedlagt i 1995 rundt omkring i Köln. Kunstneren Gunter Demnig stod bag denne smukke gestus. Han havde nogle år forinden talt med en indbygger i Köln, som mente, der aldrig havde boet hverken jøder eller romaer i hans bebyggelse under 2. Verdenskrig, og da Gunter Demnig begyndte at undersøge det nærmere, hvor nazisternes mange ofre havde boet, besluttede han sig for at lave de små Snublesten for aldrig at glemme krigens ofre. I 1996 blev de første 50 Snublesten nedlagt i to fortorve i Berlin uden tilladelse fra myndighederne, de blev populære og fik lov til at blive liggende og igennem årerne er der i Berlin nedlagt mange mange flere. I alt har 1200 kommuner i Tyskland gjort det samme.

I 2019 var der nedlagt 74000 Snublesten i 26 lande, og Danmark fik sine første 12 sten i København og på Frederiksberg nedagt i juni 2019 (tjek hvor stenene ligger på bl.a. http://www.joediskinfo.dk). De første 12 sten er alle til minde om jøder og pengene til Snublestenene kommer fra firmaet Dönerkind og Ernest & Vibeke Husmans fond. En Snublesten koster ca. 120 €. Jeg har allerede været på udkig efter de to første Snublesten; den ene ligger på Carl Ploug Vej 7 og den anden på Nørrebro.

Liselotte Schlachcis blev 33 år, inden hun døde i Auschwitz, hendes mindesten ligger på Borgmestervangen 4 A på Nørrebro, hendes sidste bopæl inden hun blev hentet af nazisterne.

זיכרונו לברכה

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: