ISRAEL

Jeg er vild med Israel og har været det siden mit første besøg i landet. I 1985 drog jeg dertil for at opleve livet i Kibbutz Ein Shemer i 6 mdr. Efter en uge havde jeg tabt mit hjerte til Israel og har siden besøgt landet ca. 20 gange.

Et af mine yndlings steder er Det Døde Hav. Vi lejer som regel bil i Tel Aviv og tager afsted efter morgenmaden med kurs mod Jerusalem, som ligger ca. 34 km fra Det Døde Hav. Der kører både tog og busser fra Tel Aviv til Jerusalem og derfra kører der kun busser videre.

Når man forlader Jerusalem skifter landskabet hurtigt; den grønne farve skiftes ud med et mere gold landskab, hvor det grønne input er palmer og kaktusser. Lyset er helt specielt ved Det Døde Hav, smukt og med en svag dis. Havet, eller snarere søen, ligger 420 m under havets overflade og er dermed det lavest liggende punkt i Verden. Vandet har et højt saltindhold og der er derfor intet liv i vandet. Saltet er med til at man bliver holdt oppe i vandet og du kan nemt ligge i vandet og flyde ovenpå uden af bevæge dig. Saltet og den stærke sol er med til, at bl.a. mange psoriasis patienter tilbringer nogle uger dernede, for at holde psoriasissen nede eller fjerne den i længere tid. Også personer med gigt, astma og forhøjet blodtryk tager til området for at lindre deres symptomer.

Der findes hoteller i alle prisklasser med hver deres egen strand og mange helse/spatilbud, men kommer du som dagstourist, stopper du bare ved en af de offentlige strande, hvor man betaler et lille beløb for at komme ind på området. På de offentlige strande sælges der mudder i poser, som er skøn at smøre på krop og ansigt som en maske. På de “vilde” strande kan man være heldig selv at finde mudder. Pga. de mange mineraler og mikroorganismer i mudderet, kan der bl.a. lugte af svovl.

Kibbuts Ein Gedi ligger tæt ved en af de offentlige strande, og er virkelig et besøg værd. En buslinje stopper ved kibbutzen og kommer du i bil, er der fri parkering. Kibbutzen har deres eget spa/helse sted og du kan overnatte og få mange forskellige behandlinger. Her findes en dejlig restaurant med ok priser og hvor vegetarmad er i højsæde. Restaurantens terrasse ligger med en flot udsigt til Det Døde hav og Jordan, som ligger på Det Døde Havs østside. Skyggen på terrassen får man fra de mange smukke træer og buske, og kibbutzen har da også en flot botanisk have.

Området ved Det Døde Hav byder også på Masada – en fæstning der ligger på en 400 m høj klippe. Man kommer derop med svævebane eller ved at vandre. I min kibbutz-tid tog vi afsted i de kølige morgentimer, og nåede toppen tidsnok til at se solopgangen på toppen. I jødisk folklore/bevidsthed er Masadas og dens indbyggeres kamp og skæbne et symbol på det jødiske folks tro og styrke; de nægtede at blive romernes slaver og efter års belejring, begik indbyggerne masseselvmord. Fæstningsruinerne blev udgravet i 1965 og stammer fra ca.150 f. kr.

Den anden seværdighed der skal besøges, når man er på de kanter, er Ein Gedi, en nationalpark som kommer af en stor oase. Her er et rigt dyreliv, flotte klippeformationer og vand, som man kan bade i. Man kan selv gå omkring eller tage på en guidet tur.

Hvis man kører ca. 230 km mod syd, lander man i det sydligste Israel, Eliat, som ligger ved Det Røde Hav, som de fleste kender fra Biblen, hvor Moses deler havets vande for at lede det jødiske folk fra Egypten til Israel. Her kommer mange for at dykke og snorkle og du kan se de smukkeste fisk i utallige farver og mønstre, koraler og delfiner. Centrum kan nok bedst sammenlignes med Sunny Beach eller Costa del Sol. Men udenfor, såvel som i byen, ligger der flotte hoteller med kølige pools og palmeskygge. Fra Eilat er det muligt at rejse til Petra i Jordan – en rosa klippeby som Indiana Jones fans vil genkende.

Selvom en stor del af Israel er ørken, er der stadig meget at opleve, både hvis man vil dase, på yoga- eller helseretreat, er interesseret i historie, geologi, arkæologi, vandsport, klatring, fest eller lidt af hvert.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: