NØRREBRO: DEN JØDISKE BEGRAVELSESPLADS OG EN GOD KOP KAFFE.

På hjørnet af Møllegade og Guldbergsgade, godt gemt bag de røde mure, ligger Danmarks ældste jødiske begravelsesplads, Mosaisk Nordre Begravelsesplads, som er hel tilbage fra 1693. Her ligger 6.000 begravet og det vil de blive ved med, da man aldrig sløjfer en jødisk grav.

I 2011 åbnede man begravelsespladsen op for offentligheden. Her er åben søndag-torsdag mellem kl. 10-18 og lukket fredag og lørdag, da det er den jødiske sabbat. Mænd skal bære hat, kalot eller kasket når de besøger stedet – som mænd altid skal ved besøg i Synagogen og begravelsespladser.

Stedet har masser af historie og med støtte fra Københavns Kommune, er begravelsespladsens mure sat i stand. Ved ca. 80 af gravene er der sat små grønne skilte, hvor der er skrevet en lille historie om personen. Her ligger bl.a. Alfred Jacob Meyer (1806-1880), hvis efterkommer er den verdensberømte danske Metallica trommeslager Lars Ulrich. På grav J-27 står der Genizaah (Torahgrav) og en fortælling om, at i følge jødisk tradition må genstande, hvor Guds navn er nævnt, ikke bare smides væk. Derfor begraves bl.a. slidte gamle bønnebøger og ødelagte eller slidte Torah ruller.

Således forsætter de mange små grønne skilte med historier. En sjov historie om parykkrigen findes også her. Der er mulighed for at være sin egen guide, hvis man scanner koderne på skiltene med sin iPhone eller tablet. Koderne gemmer bl.a. på små film. Jeg har besøgt begravelsespladsen en del gange og man kan sagtens få en time til at gå, hvis man følger de grønne skilte.

Når besøget er slut, trænger du måske til en kop kaffe og jeg kan her anbefale Andersen og Maillard – en cafe som ligger på hjørnet af Møllegade og Nørrebrogade. Det er et hyggeligt sted med skønne croissanter af den tidl. Noma-dessertkok Milton Abel og hjemmeristet kaffe. Eller besøg Mirabelle Bakery i Guldbergsgade ca. 65 m fra begravelsespladsen, der er kendte for deres gulv i bloggersfæren, hvor der også er skønne store croissanter og gode varme drikke. Overfor Mirabelle ligger Byoasen – et stort grønt område med små dyr og svævebane, som er et besøg værd, hvis du har børn med.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: