UZBEKISTAN, TOGTUR OG SAMARKAND.

I Tashkent havde vi en masse gode oplevelser og fik set og besøgt en masse steder. Vi startede med at besøge byens høje TV-tårn på 375 m, der stod færdigbygget i 1985 og ligger i top 10 over de højeste TV-tårne i Verden. Man har som forventet en fremragende udsigt over byen, og der er små forskellige udstillinger i tårnet bl.a. billeder af andre TV-tårne i Verden, lidt historie om bygningen og dens konstruktion og hvad du kan se nede på landjorden.

Det siges, at Verdens ældste Koran er den, man kan se i Tashkent- Den befinder sig i Tashkents Old Town i det smukke Barak Khan madrasaen område, hvor lyse sten og de smukkeste blå og blågrønne farver pryder de store kupler og mosaikken i bygningerne. Koranen som stammer fra det 7. århundrede, kan ses under skarp bevogtning i et lysfattigt rum, hvor alt fotografering er forbudt.

Jeg vil også fremhæve et besøg i den smukke park bag den store parlaments bygning Oliy Majlis. Her er der en sø med springvand og vandcykler, der kan lejes, små restauranter og et lille Tivoli hvor de forskellige forlystelser ikke var gået igennem et dansk arbejdstilsyn.

Efter Tashkent tog vi toget til Samarkand. Der kører tog fra Tashkents hovedbanegård til Samarkand ca. 6 gange om dagen, og turen tager ca. 2 1/2 time. Togkupeerne er flotte rene og forrest i toget er der en lille spisevogn.

Samarkand er Centralasiens ældste by. Her bor 510.000 indbyggere og byen har også været en vigtig del af Silkevejen. Her er hoteller i alle prisklasser og alle ligger tæt på en smuk gammel bygning. Vi boede selv på et lille hotel, som lå kun 150 m fra en lille moské, der hver aften blev oplyst af nogle få spot – meget stemningsfuldt. Der er små parkanlæg, lokale restauranter hvor de elsker at få udenlandske gæster og så er der ligesom i andre lande i Centralasien mange smukke springvand både med og uden musik.

Men den helt store oplevelse fik vi ved besøget på Registan-pladsen. Man mødes af 3 smukke madrassaer (koranskoler), hvor der bl.a. blev undervist i sprog, matematik og islamiske discipliner. Det siges, at Registan pladsen er noget af den smukkeste arkitektur i den islamiske Verden. Man kan nemt bruge 2 dage her ved pladsen og når man trænger til skygge og væske, er her små boder under de store træers skygge. I sommerhalvåret foregår alt familieliv udenfor hjemmet; der spises ved et af de mange springvand eller der drikkes stærk kaffe i parken.

Godt mættet af utrolige oplevelser tog vi toget tilbage til Tashkent, og et par dage senere fløj vi videre til Almaty, som er Kasakhstans gamle hovedstad.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: