SKOPJE – BYEN MED DE MANGE STATUER

Nordmakedoniens hovedstad må være en af de byer i Europa med flest statuer og monumenter – de findes overalt i byen, store som små. Regeringen søsatte i 2010 “Projekt Skopje 2014“, hvor planen var, at Skopje skulle være kendt for alle sine statuer, og en oplevelse som turisterne ville huske. For os gik der sport i at finde flest statuer, og mange er både sjove og flotte. Den mest imponerende af alle statuerne, er den 15 m høje Alexander den Store statue, som står på Makedonien pladsen i byens centrum.

Skopje forandrer sig hele tiden, ikke kun på grund af statuerne, men overalt skyder der nye, høje flotte bygninger op i centrum. Gudskelov er den smukke stenbro, Kameni Most fra 1400 tallet, der stadig. Broen fører os over floden Vardar. Her på den anden side af Vardar, støder vi på 2 statuer af nogle unge mennesker, der i et hovedspring, er på vej i vandet. Utrolig livagtigt.

Fra broen føres vi videre forbi de gamle tyrkiske bade,  Daut Pasha Hamam, som idag huser  Nationalgalleriets udstillingsbygning med makedonsk kunst fra 1900-tallet og op til vor tid.

Umiddelbart efter Nationalgalleriet ligger Den Gamle Basar. Basaren og kvarteret omkring den, blev præget af det Osmanniske styre, som varede i 500 år. Selve Basaren kan dog dateres 1000 år tilbage. Her er der en dejlig stemning med små spisesteder, dufte fra forskellige krydderier og en livlig handel.

Prisniveuet er lavt – sidste år lå Nordmakedonien nummer 4 på Forex Bank index 100 liste, hvor man sammenligner 77 rejselande i verden, med alt fra hoteller, mad, transport osv. Vietnam var nummer 1. Vi gav 18 kr. for en asparges risotto, 8 kr for en gin & tonic, og ca. 10 -12 kr for en taxatur på 12 min.

  One thought on “SKOPJE – BYEN MED DE MANGE STATUER

 1. 5. marts 2019 kl. 15:02

  Det ser spændende ud med alle de staturer. Det er en by jeg stadig har til gode 😉 Tak for inspiration Maiken.

  /Annette

  Liked by 1 person

  • 5. marts 2019 kl. 19:40

   Tusind tak, Anette! Du spørg bare, der er mange flere oplevelser i Nordmakedonien bl.a. Ohrid søen.

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: