BAUHAUS I TEL AVIV

I år er det 100 år siden at kunstskolen Bauhaus, Staatliches Bauhaus, blev oprettet i Weimar i Tyskland. Skolen, som egentlig var en lærerplads – og ikke en undervisningsinstitution, blev lukket af nazisterne for bestandigt i 1933.
Bauhaus forbindes ofte med modernitet og funktionalisme. I institutionens manifest, blev sammensmeltningen af kunst og håndværk fast.slået Den nye tids bygninger skulle udtrykke en “total” arkitektur, hvor kunst, møbler, brugskunst mm. skulle være en enhed, skabt af fagfolk i samarbejder på tværs af faggrænser.

Når man går i Tel Avivs gader, bør man altid kigge op, for de mest fantastiske terrasser og tage kommer frem. Noget af det første jeg lagde mærke til, da jeg kom til Tel Aviv, var de mange hvide bygninger, med de simple facader. Selv de mindre velholdte så slående ud mod den blå himmel og ofte omringet af palmer og røde Hibiscus buske. Senere fandt jeg ud af, at Tel Aviv har en unik samling af Bauhaus-bygninger, og med rette kaldes Den Hvide By. Samlingen er så unik, at byen er kommet på UNESCO’s World Heritage-liste.

Og hvordan kom “bevægelsen” så til Israel? Jo, før Nazisterne kom til magten, var en stor del af den kunstneriske og kulturelle elite jøder. Seks (senere) israelske arkitekter studerede på Bauhaus-skolen. Den social-kulturelle ideologi bag Bauhaus-stilen passede perfekt til den zionistiske bevægelse, der ønskede at bygge en ny verden. Siden skød omkring 4.000 bygninger op i Tel Aviv, og 1000 mere andre steder i Israel.

For de interesserede er der meget mere information, samt guideture, at finde på Bauhaus Center Tel Aviv’s hjemmeside her. Bauhaus Center, University of Postdam og Det Jødiske Musuem Essen er gået sammen om at udgive en bog i anledning af 100-års jubilæet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: